Оригинал

Редакционна статия

Различни почерци


[Природа 469, 131-132 (13 януари 2011 г.)]
Учените в Румъния и България преживяват най-добрите и най-лошите времена

Морският геолог Ливиу Гиосан е живял в разгара на историческите събития. Като студент в Румъния той взeма участие в декемврийските демонстрации през 1989 г., които свалиха комунистическото правителство. Само месеци по-рано никой в дълбоко изолираната държава не би повярвал, че омразната  диктатура някога може да падне. Но еуфорията продължава едва шест месеца. През юни 1990 г., миньорите  се присъединяват към  войската в бруталното разпръскване на уличните  протести на студентите,  демонстриращи  срещу комунистическото присъствие в новоизбраното правителство. След дипломирането си Гиосан заминава  за САЩ за изграждане на научната си кариера  - нещо, което той е бил убеден, че не може да направи у дома. Сега той е асоцииран учен към  Океанографския институт, в Уудс Хол,  Масачузетс. 

Повечето от най-талантливите млади учени в Румъния - и съседна България, която споделя подобна история - емигрират веднага, щом имат възможност за това. Много малко сe завръщат. Все още е трудно да се прави наука в тези страни, въпреки,  че и двете се присъединиха към Европейския съюз през 2007 година. Има няколко светли петна, но твърде голяма част от научноизследователската среда все още е доминирана от старата гвардия учени, които нямат резултати, противопоставят се на въвеждането на международните стандарти за изследвания и блокират вливането на свежа кръв в системата. 

Както докладваме  на стр. 142, изглежда отливът се обръща в прилив точно сега за румънските учени. Правителството увеличава финансовите  средства и знае какво е необходимо, за  да  бъдат похарчени разумно, и как да се преодолее скептицизма на  изследователите  емигранти. Румънското правителство има  сериозен дългосрочен план за науката, и това заслужава признание. Румънските научни специалисти в чужбина, между тях и Гиосан, започват да се усмихват. 

Това чувство не се споделя от тези, които наблюдават  ситуацията в България с растящо  отчаяние. Българското правителство има само краткосрочен план,  последиците от който има вероятност могат да бъдат катастрофални в дългосрочен план. Финансирането на науката е намалено и има намерения  контролът над десетки изследователски институти  да   се поеме от правителството, като се отнеме  от  Българската академия на науките, която да оцелее само като Общество  на академиците и член-кореспондентите си. Да се отдели активната изследователска дейност от такова научно общество не е непременно погрешно – статутът и на Кралското дружество във Великобритания и на френската   Académie Française демонстрира това, но българското правителство тепърва трябва  да покаже, че знае какво да прави с институтите, които  толкова много иска  да осинови. 

В действителност,  ясно е, че това популистко правителство - което встъпи в длъжност през юли 2009 г.  с мандат за борба с корупцията - не се интересува от наука, и е убедило мнозина  сред широката общественост, че това е загуба на пари. Министърът на  науката и  образованието, Сергей Игнатов, е политически твърде слаб, за да се противопостави на бюджетното  намаление с повече от една трета, наложено  в средата на 2010 година. Науката в България беше унизена, както никога преди това. 

Вярно е, че Българската академия на науките  се нуждае от по-дълбоки реформи. Под натиска на предишните правителства за подобряване  на работата си,  Академията организира международна атестация  и намали състава си до част от това, което беше в  по-богатите времена  на Съветския съюз. Но  е необходима по-голяма промяна. 

Както отбелязва румънското правителство, наука с ниска ефективност не може да се оправи само с хвърляне на пари в нея: необходими са регулации, които да гарантират, че средствата са добре използвани. Но в същото време, реформите са безсмислени, ако бюджетите са толкова ограничени, че да позволяват провеждането на само малък брой сериозни научни изследвания - както е сега случаят с България. 

Българското правителство заедно с учените, трябва спешно да  създаде дългосрочен  научен план за страната, както и стратегия, за да  направи  плана работещ  и да се гарантира, че той  е успешен. То не може да си позволи да отхвърля  философията на Европейския съюз за бъдеще,   основано на икономика на  знанието. 

В същото време, то трябва да възстанови бюджетите за наука и за университетите  до нива, които позволяват те да функционират нормално, и да отложи плановете за разтуряне на  Академията. Само, когато има дългосрочна стратегия, правителството ще знае какво трябва да прави със своите изследователски институти и техните бюджети. Ако се нуждае от вдъхновение в това, достатъчно е да погледне на север към  съседна  Румъния.
Време  на мъдрост и време  на глупост - контрастът е видим.