Запис на интервюто на БНТ на 1 декември 2010 г. с юриста Огнян Стоичков, Председател на Комисията по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към НС, за Законопроекта за изменение и допълнение на закона за БАН, внесен в НС на 25 ноември 2010 от депутата от ГЕРБ Р. Стоилов (бизнесмен и президент на федерацията по самбо в България)

БНТ, 1.12.2010, (по средата на записа)

Въпрос на журналистката:
Вие лично, какво становище застъпвате, как трябва да се преобразува БАН?

Огнян Стоичков:
Нищо от това, което е написано като текст в предложения законопроект аз не споделям. Тъй като, както казах, от становищата, които получих от министрите, самите те не разбират какво ще се случи с БАН. Говорим за научните институти. Българската академия на науките е жив организъм, съставен от своите научни институти. В този жив организъм, в който се отрежат крайниците , живият организъм престава да съществува.

Смущаващо е становището, което получих след приключване на комисията от министъра на регионалното развитие, който е принципалът на държавната собственост. И той следваше да даде експертно становище за тази държавна собственост и за статута на научните институти. В неговото писмо той казва, че научните институти оттук нататък престават да бъдат организации научни и стават ведомства по смисъла на Закона за държавната собственост, т.е., държавни учреждения. Един учен, който става част от изпълнителната власт, той престава да бъде учен. В най-добрия случай той ще бъде експерт към съответната дирекция, която ще облича в необходимата форма управленските решения. Но това не е наука.

...

Въпрос:
И само с една дума, необходима ли е реформа в БАН или не на този етап?

Огнян Стоичков:
Безспорно е необходима, но не в тази посока, защото действително БАН в момента е на кръстопът, но този законопроект не я изкарва на правилния път, по-скоро катастрофира БАН.